Judges for Judges leverde een bijdrage aan de internationale conferentie ‘Effective Judicial Communication in the New Media Age’ op 21 en 22 november in Boedapest in Hongarije. Het belang van bescherming van de rechtsstaat kwam daarbij uitdrukkelijk aan bod. Er werd gesproken over manieren waarop onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak kan communiceren met de samenleving, ook in situaties of een klimaat waarin zij onder druk staat.
De conferentie werd georganiseerd door Res Iudicata (Judges for Social Awareness Association uit Hongarije) en werd ondersteund door Judges for Judges.
Judges for Judges was goed vertegenwoordigd. Onze bestuursleden @ Esther de Rooij en @ Herman van Harten waren respectievelijk inleider en moderator. Het voorbeeld van Nederland werd beeldend geïllustreerd door rechtspraak reporter @ Jady Cardogan én voorzitter van de Nederlandse persrechters Maartje Bijl van de rechtbank Gelderland.
Aanleiding voor een paar vragen aan Maartje:
Wat was het doel van het event in Hongarije waar je namens J4J aan hebt meegewerkt?
Het doel van de bijeenkomst was om als rechtspraak uit verschillende landen ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De rechtspraak in Hongarije begeeft zich in een lastige positie door het politieke klimaat. Ik vond het als Nederlandse delegatie heel leerzaam.
Wat is jouw rol geweest bij het event in Hongarije?
Mijn rol was om iets te vertellen over hoe we in Nederland vorm geven aan het samenspel tussen rechtspraak en media. Wij hebben persrechters, rechtspraakreporters, staan op allerlei events, verschijnen soms op televisie en op social media en geven zo kleur aan de derde staatsmacht.
Dat we ons podium pakken als rechtspraak is ook in ons eigen belang. Als we meer ons gezicht laten zien en onze stem laten horen, weet de samenleving beter waar wij als rechtspraak voor staan. Dat zorgt voor draagvlak en meer vertrouwen. Ik ben zelf ook persrechter en voorzitter van het landelijke persrechter overleg. Dit is dus echt een onderwerp wat ik belangrijk vind.
Wat heeft je het meest verrast?
Als dertienjarige was ik al eens eerder in Boedapest. Toch was ik ook nu weer verrast door de prachtige stad en de krachtige Donau die er al sinds eeuwen doorheen stroomt.
Is er een tegelwijsheid die je is bijgebleven?
Een collega uit Frankrijk begon zijn presentatie met een plaatje van een robotrechter. Na een verhaal over heksenvervolging en vreemde bewijstechnieken, eindigde hij met de stelling “we are human”.
Zijn boodschap was dat je als rechter je gezonde verstand nodig hebt om waar nodig maatwerk te kunnen leveren.
Voor mij sluit dat precies aan op mijn verhaal: laat zien wat je doet en geef uitleg daarover.